torstai 3. tammikuuta 2019

Giles Milton: Maailma on outo

Maailma on outo
Väitän, että jos yläasteen oppikirjoissa historiaan jääneet henkilöt ja tapahtumat olisi esitelty yhtä mieleenpainuvasti kuin tässä kirjassa, niin ne painuisivat monenkin teinin mieleen paremmin kuin nyt. Puhun nyt paitsi omaan muinaiseen kokemukseeni nojaten että ruutikuivista hissan tunneista märisevien teinien vanhempana. Eikä puhettakaan, että olisin myöhemmissä vaiheissani osoittanut kovinkaan kummoista kiinnostusta esim. sotahistoriaa kohtaan, mutta nyt varasin kirjastosta hetimiten aikaisemmat osat Maaiman Pisin pajunköysi ja Maailmassa on virhe. Täytynee etsiä myös jatko-osa Terve vaan ja onnea! Siinähän tuota olisikin oppikirjoja isompien mukuloiden opintielle.

Ota Benga vuonna 1904

Parhaiten mieleeni jäi surullinen tarina Ota Bengasta. Hän oli pygmi, joka lahjottiin (500g suolaa ja kangaspakka) 1906 lähtemään kotoaan Afrikasta Yhdysvaltoihin. Perillä hänestä tuli suosittu nähtävyys niin museossa kuin eläintarhassakin. Ota Bengan epäinhimillinen kohtelu herätti kiivasta keskustelua rasismista ja evoluutiosta. Jopa valkoihoiset kirkonmiehen paheksuivat Otan sijoitusta apinahäkkiin. Eivät tosin humanitaarisista syistä vaan koska he pelkäsivät Darwinin evoluutioteorian saavat lisää kannattajia. Kun Ota pääsi lopulta vapaaksi oli ensimmäinen maailmansota syttynyt ja esti hänen pääsyn takaisin kotimaahansa.Hitlerin mittavasta lääkityksestä kertovassa tarinassa osui silmään muuan Vitamultin-niminen jauhe, josta hänen henkilääkärinsä Theodor Morellin sekoitteli virkistävää nestettä aamuiseen tokkuraisuuteen. Lääke toimi kuin unelma, kuten tietysti moni muukin Morellin rohdos. Vain muutaman minuutin kuluttua lääkkeen saamisesta Hitler nousi sohvataan virkistyneenä ja tarmokkaana. Laboratoriotestien mukaan jauhe oli amfetamiinia. Stryktiiniä vatsavaivoihin, kokaiinia silmätipoissa ja härän siemennestettä mieskunnon nostamiseen…Morellia vastaan ei nostettu sotarikossyytteitä.


Sergeant Stubby.jpg Kirja kertoo tarinat urheista eläinsankareista: hevosesta, koirasta ja pulusta. Miehistä, jotka pakenivat Alcatrazista. Rasputinin kuolinsyyn tutkinnasta, Orjalaiva Zongin järkyttävän matkasta, Charlie Chaplinin ruumiin varastamisesta ja muista eriskummallisista tapauksista. Seikkaileepa mukana myös muan suomalainenkin ukkeli.

Kirjassa on kevyt ote raskaista aiheista ja joissain tarinoissa taustalla pilkahtelee kuivan huumorin poikanen kuin vino hymynkare.

Arvosana 9

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa varsin kiinnostavalta ja monipuoliselta teokselta. Täytyypä laittaa nimi ylös. Heti jo tutkailin kirjastomme tarjontaa, mutta sieltä ei löydy joten täytynee mahdollisesti hommata omaksi. Tämä sopisi mainiosti matkalukemiseksi, kun ei ehdi lukea pitkiä kokonaisuuksia.

    VastaaPoista